Взуття для бігу. Особливості вибору взуття.

Взуття для бігу. Особливості вибору взуття.

Деякі думають, що займатися бігом можна в будь-яких кросівках, головне, щоб було зручно, але це далеко не так. Хтось бігає в тенісній, футбольної або повсякденного взуття, цим роблячи основну помилку. Потрібно розуміти, що для кожного виду спорту потрібно мати різне взуття, так як всюди на стопу і ноги припадає різне навантаження. Взуття має бути не тільки зручною, але і запобігати від отримання травм. Давайте подивимося, чим саме відрізняються кросівки для бігу, від інших кросівок і які особливості необхідно враховувати при виборі бігових кросівок.

Багато початківці бігуни стикаються з проблемою вибору кросівок для бігу.

Заходячи в магазин або на сайт, очі розбігаються від кількості моделей і забарвлень. Багато хто починає вибір саме з кольору. Це не так погано, але ж колір не головне. Припустимо, що ви вибрали кілька моделей кросівок для бігу саме за кольором, але як тепер вибрати з них ті, які підійдуть саме вам? Чому ціна так сильно відрізняється між моделями? У чому різниця, адже всі вони для бігу? Зараз у всьому розберемося.

Можна виділити основні критерії вибору кросівок для бігу:

    < li> Тип кросівок (тренування або змагання)
  1. Покриття, по якому ви будете бігати
  2. Сезон (зима, весна, літо, осінь)
  3. Анатомічні особливості вашої стопи
  4. Техніка бігу (постановка стопи під час бігу)
  5. Розмір
  6. Дизайн

На що варто звернути увагу при виборі кросівок для бігу:

  1. Розмір
  2. Вага кросівок
  3. Тип пронации
  4. Перепад між носком і п'ятою
  5. Амортизація
  6. Протектор
  7. Ширина колодки
  8. Фіксація п'яти
  9. Теплозахист
  10. Вентиляція
  11. Пронація

Це далеко не всі характеристики, але ці є основними при виборі кросівок для бігу. Комфорт і безпеку - головні умови вибору кросівок для бігу.

Давайте більш детально розглянемо кожен пункт, щоб вам було зрозуміліше, на що звернути увагу.

Розмір

Основною проблемою покупки кросівок для бігу через інтернет, є вибір розміру кросівок. Як би це дивно не звучало, адже всі ми знаємо який розмір нам підходить, тому ми не надаємо особливого значення при замовленні. Але не все так просто.

У наш час, кожен виробник кросівок для бігу використовує власну розмірну сітку. Таким чином, ваш розмір у різних виробників може відрізнятися.

Все компанії вказують європейський розмір (EU), американський розмір (US), англійський розмір (UK) і довжину устілки в сантиметрах (СМ). Щоб не заплутатися у всіх цих значеннях, ми радимо вам звертати основну увагу саме на довжину устілки в сантиметрах. Знаючи довжину устілки, ви з легкістю зможете визначити відповідний розмір вам розмір будь-якого бренду кросівок.

Потрібно пам'ятати, що якщо ви берете кросівки для бігу в гірській місцевості або бігаєте на довгі дистанції, варто брати взуття з запасом на 0.5 -1 розмір.

Вага

Кросівки для тренувань і для змагань значно відрізняються один від друга за вагою. Для тренувань вони важче, але не варто цього лякатися. Нормальна вага тренувальних кросівок для бігу становить від 280 гр до 350 гр. Враховується вага одного кросівка усередненого розміру.

Для змагань кросівки важать до 240 грам. Вони значно легше, але при цьому не мають достатню амортизацію.

Кросівки для бігу по гірській місцевості можуть перевищувати 350 грам, так як мають жорсткіше і вище протектор, захист гомілки.

перепад між носком і п'ятою

Часто цей перепад називають дроп (від англ. - Drop). В описі всіх моделей вказується висота п'ятки і висота носка. Різниця між цими показниками називається дроп. Чим більше цей показник, тим більше він підходить для бігунів, які бігають з п'яти. Завдяки цьому перепаду створюється плавний перекат з п'яти на носок.

Якщо ви бігаєте з носка або приземлення доводиться на середню частину стопи - вам варто розглядати моделі з мінімальним дропом (4-6 мм).

< p> Варто зауважити, що невеликий дроп не впливає на амортизацію кросівок. Багато виробників створюють моделі на високій підошві, але з мінімальним перепадом між п'ятою і носком. Таким чином не обов'язково шукати кросівки на тонкій підошві для забезпечення мінімального перепаду.

Амортизація

абсолютно всі виробники кросівок для бігу приділяють основну увагу на амортизацію. Для цього використовують піну, вставки з різних матеріалів, гель. Найпоширенішим варіантом в «народі» є гель. Спочатку цю технологію застосувала компанія Asics, запатентувавши технологію GEL. Зараз багато на стільки вже звикли, що шукають кросівки різних брендів саме з гелем, хоча гель застосовується тільки в кросівках Asics.

Амортизуючі вставки можуть перебувати в зоні п'яти, в п'яті і шкарпетці, по всій довжині кросівка. Самий поширеним варіантом є наявністю вставок в п'яті і шкарпетці.

Головне завдання всіх таких вставок - поглинати ударну навантаження під час приземлення.

В залежності від специфіки вашої стопи і стилю бігу можна визначити, в яких зонах кросівка вам потрібна додаткова амортизація.

Для початківців і просунутих бігунів рекомендується обов'язково тренуватися в кросівках з хорошою амортизацією, таким чином ви знімаєте навантаження практично з усіх суглобів вашого тіла. Тільки професіоналам, які мають сильні м'язи ніг, дозволяється використовувати кросівки без амортизації.

Протектор

Висота протектора може варіюватися від 0 до 10 мм, в залежності від призначення кросівок. В основному, високий протектор (7-10 мм) використовують на трейлових кросівках для бігу в горах і пересіченій місцевості. Високий протектор забезпечує хороше зчеплення з трасою, запобігає від отримання травм.

Протектор середньої висоти (4-7 мм) створений для бігу по лісі, грунту, гірських стежок і каменів. Така висота протектора більш зносостійка на грунтових дорогах, в порівнянні з високим протектором.

Низький протектор (1-3 мм) використовують на шосейних кросівках для бігу, так як висота протектора не дозволяє бігати по бруду або гірських дорогах з камінням.

В кросівках для бігу на зледенілих ділянках (або безпосередньо по льоду) часто використовують підошву з додатковими шипами.

Фіксація п'яти

Дуже важливим параметром при виборі кросівок для бігу є щільна фіксація п'яти. Особливо це стосується кросівок для бігу по пересіченій і гірській місцевості. Для бігуна дуже важливо, щоб п'ята була щільно зафіксована і не бовталася під час бігу.

Ширина колодки

З такою проблемою стикаються люди, у яких від природи широка стопа, особливо в районі пальців. Одягнувши кросівки, варто перевірити чи у вас є можливість зігнути пальці ніг. Простір в шкарпетці повинна бути присутньою обов'язково. Якщо в шкарпетці кросівки будуть малі, це може привести до набрякання ніг, поганий циркуляції крові, неприємного почорніння нігтів.

Теплозахист

Сучасні кросівки випускаються в двох варіантах: з мембраною і без.

без мембрани комфортно бігати в теплу пору року. У дощову чи холодну погоду варто використовувати кросівки для бігу з мембраною. Мембрана захищає від води, снігу, бруду, зберігає комфортну температуру всередині кросівка. Також теплозахист досягається за рахунок щільного матеріалу верху, при цьому кросівки залишаються добре вентильовані.

Вентиляція

< p> Ще один важливий елемент при виборі кросівок. Вентиляція повинна бути на високому рівні, щоб зайва волога якомога швидше покидала кросівок. Надлишкова волога всередині кросівок призводить до дискомфорту під час тренувань, до натирання, появи неприємного запаху і розвитку бактерій. Обов'язково приділяйте увагу на вентиляцію взуття.

Пронація

Початківців бігунів дуже лякає слово «пронация »і вони не знають яка саме пронация у них. Є три типи пронации:

  • Нейтральна. Приземлення відбувається на зовнішню частину п'яти, після чого стопа нормально скручується всередину (пронирует), таким чином відбувається поглинання ударного навантаження і рівномірний розподіл ваги тіла.
  • Гіперпронація. Стопа приземляється на зовнішню частину п'яти, після чого надмірно завалюється всередину (пронирует), передаючи навантаження на внутрішній край стопи замість рівномірного розподілу.
  • Гіпопронація. Зовнішня частина п'яти стосується землі під кутом з невеликої або недостатньої пронацією, що викликає сильну передачу ударного навантаження вгору через гомілку.

У кожної людини індивідуальна стопа зі своїми особливостями, тому домогтися повної схожості з вашої стопою практично неможливо. У таких випадках можна окремо замовити індивідуальну ортопедичну устілку.

Як часто потрібно міняти кросівки для бігу?

Часто бігуни замислюються, чи варто брати нову пару кросівок або старі ще «живі». Поширена думка, що ресурс кросівок розрахований на 500-1000 км. Але знову-таки, це все індивідуально. Все залежить від поверхні, на якій ви тренуєтеся, від особливостей стопи і т.д. Ми рекомендуємо міняти кросівки в міру зносу основний елементів кросівок: при втраті амортизації, зносу протектора, зносу верху кросівок. При грамотній експлуатації кросівки можуть служити 1000-1500 км.

Сподіваюся, дана стаття допомогла вам розібратися в розходженні кросівок і відповісти на деякі ваші запитання, які виникли при виборі кросівок для бігу.

←  Повна екіпіровка бігуна. Що не вистачає у Вашому гардероб
Залишити коментар

Поки немає коментарів.

captcha