Як вибрати кросівки для бігу?

Як вибрати кросівки для бігу?

Як вибрати кросівки для бігу?

Вибір кросівок для бігу залежить від багатьох критеріїв. Адже для тренувань і змагань використовують різні види взуття, які оснащені зовсім різними технологіями.

  • Кросівки для тренувань - оснащені великим набором застосовуваних технологій, за рахунок цього важче змагальних. Головними перевагами тренувальних кросівок є хороший захист і фіксація стопи під час бігу, поглинання ударних навантажень. Вони в міру м'які і пружні, ідеально підходять для комфортного бігу і тренувань.

  • Кросівки для змагань, так звані « марафонка »і« полумарафонкі »-значно легше (до 280 г), кросівки з тонкою твердою підошвою. Вони не обтяжують, сприяють розвитку і підтриманню високої швидкості під час забігу. У той же час змагальні кросівки не підходять для тренувань, так як сильно навантажують опорно-руховий апарат. Амортизація відсутня, відповідно взуття не поглинає ударну навантаження під час бігу. Врахуйте, що змагальні кросовки треба підготовленим спортсменам для забігів на довгі дистанції. Полумарафонкі підійдуть для коротких темпових тренувань. Не варто використовувати кросівки для змагань в тренувальному процесі, так як це може призвести до травм.

Основні фактори, які потрібно враховувати при виборі кросівок для бігу:


  • Тип покриття для бігу

для бігу по асфальту, в тренажерному залі або на стадіоні підійдуть кросівки зі стандартним протектором, без посиленого верху. Головний критерій - нековзна підошва.

Для бігу по пересіченій місцевості потрібні кросівки з глибоким протектором (до 8 мм), з жорсткою колодкою і з хорошою фіксацією гомілковостопного суглоба. Верх кросівок повинен бути посилений.

  • Техніка бігу

Класичною технікою бігу вважається біг «з п'яти ». При такій техніці основне навантаження створюється на п'яті, тому потрібно вибирати кросівки з хорошою амортизацією в районі п'яти.

Біг «з носка» підходить для спринту і для забігів на короткі дистанції. При такій техніці бігу основне навантаження здійснюється на носок. При такому бігу потрібно використовувати легкі кросівки з тонкою підошвою.

Природний біг відрізняється приземленням рівно під центр ваги тіла на середню частину стопи. Корпус при цьому залишається прямим і розслабленим, коліна - напівзігнутими. Така техніка зміцнює м'язи ніг, полегшує навантаження на коліна і суглоби.

  • Пронація

Пронація визначає, на яку частину стопи припадає приземлення під час бігу. Від типу пронації залежить, наскільки сильна природна амортизація стопи, знижує ударне навантаження під час бігу.

  • Сезонність

Для спекотної погоди підійдуть кросівки з хорошою вентиляцією. Зазвичай такі кросівки мають сітчастий верх.

У холод підійдуть кросівки з комбінації мембрани і утеплювача.

При вологій погоді актуальні моделі з Грязезащитная і вологостійким просоченням верху.

  • Правильний вибір розміру

Розмірний ряд у різних виробників може відрізнятися. Щоб не заплутатися, краще орієнтуватися на довжину стопи.

←  Технології кросівок Asics Технології кросівок HOKA One One  →
Залишити коментар

Поки немає коментарів.

captcha